Köpa aktier

Köpa aktier – Tjäna pengar på börsen

Att köpa aktier kan kännas svårt om man är nybörjare och saknar tidigare erfarenhet av handel på börsen. Lyckligtvis är det inte så komplicerat som det kan verka. I den här artikeln finner du en komplett guide till hur du går tillväga för att köpa aktier på ett enkelt och smidigt sätt.

Handel med aktier är ett utmärkt sätt att investera pengar om du vill ge dem chans att växa över tid.

Tack vare digitaliseringens framfart och det faktum att så gott som all börshandel idag sköts via nätet har det dessutom blivit betydligt enklare för gemene man att investera i aktier. Moderna och användarvänliga nätmäklare tagit börsen ut i stugorna och gjort den tillgänglig för alla.

Enkelheten till trots kan det likväl kännas svårt att komma igång med aktier om man är nybörjare. Hur fungerar det rent praktiskt och vilket är det första steget? Ska man välja Avanza eller Nordnet – eller någon annan plattform? Allt det och lite till får du reda på i den här artikeln.

Först ut – en lista med de mest populära aktierna att äga hos Avanza just nu.

Så köper du aktier – Steg för steg

Steg 1: Öppna ett handelskonto

För att handla med aktier måste du ha ett speciellt handelskonto, antingen hos din vanliga bank eller hos en nätmäklare. För nybörjare är oftast ett ISK det bästa kontot att börja köpa aktier via, men man kan också välja depåkonto eller kapitalförsäkring.

Ett handelskonto kan du öppna hos någon av de svenska storbankerna, alternativt hos Avanza eller hos Nordnet – Sveriges två största plattformar för handel med aktier och fonder.

Vill du kunna köpa aktier på samma ställe där du har ditt lönekonto kan det vara bekvämt att välja din vanliga bank, men Avanza och Nordnet har fler aktier och lägre avgifter. Att öppna ett konto hos dem kostar 0 kr.

Vidare finns även en hel del utländska mäklare att välja bland på nätet, men som nybörjare rekommenderar vi att du satsar på en svensk plattform när du först vill börja köpa aktier.

Här kan du öppna ett konto hos Avanza.

Här kan du öppna ett konto hos Nordnet.

Steg 2: Sätt in pengar på ditt konto

Väljer du att öppna ett handelskonto hos Avanza eller Nordnet måste du sätta in pengar på ditt konto. Vill du istället att handla aktier genom din vanliga bank kan du bortse från det här steget.

Vad gäller insättningsmetoder erbjuder onlinemäklarna ett par olika alternativ att välja mellan. Smidigast är Swish eller Trustly, men även banköverföring kan väljas.

Med Swish och Trustly flyttas dina pengar omedelbart, men med banköverföring kan det ta ett par dagar.

När du först ska komma igång med att börja handla aktier kan du göra en initial engångsinsättning, men därefter rekommenderas att du satsar på ett automatiskt månadssparande – till vilket vi återkommer lite längre ned i artikeln.

Steg 3: Utforska utbudet av aktier och fonder

När du väl har ett konto igång och pengar insatta är det dags att börja kika efter vilka aktier du vill köpa. Passa även på att titta på fonder, vilka du med fördel kan kombinera med aktier.

Såväl Avanza som Nordnet erbjuder ett mycket stort antal aktier att välja bland – drygt 10 000 respektive drygt 14 000. När det kommer till aktier för nybörjare spelar det något mindre utbudet hos Avanza egentligen ingen roll, eftersom det främst rör sig om mer ovanliga utländska värdepapper.

Bägge mäklarna passar alltså utmärkt för dig som vill börja investera i aktier.

De enorma utbuden till trots är det lätt att både söka och hitta värdepapper hos såväl Avanza som Nordnet. Plattformarna är utformade på liknande sätt och har i stort sett likadana funktioner. Det som främst skiljer dem åt är layouten och användargränssnittet. Vilket man föredrar och tycker är enklast är således en smaksak.

Olika aktielistor med filtreringsfunktion, en aktiegenerator och en allmän sökfunktion finns att tillgå på bägge sidorna.

Köpa de Populärast aktierna? – Topp 10

  1. Investor B
  2. Hennes & Mauritz B
  3. Kinnevik B
  4. Swedbank A
  5. Volvo B
  6. Latour B
  7. Castellum
  8. Evolution Gaming Group
  9. AstraZeneca
  10. Telia Company

Klicka på länkarna för att läsa mer om varje aktie. Obs: Att investera i aktier innebär alltid en risk.

Så här söker du aktier hos Avanza:

Allmän sökfunktion:

avanza sök

Aktielistor med filtreringsfunktion:

Aktielistor Avanza

Aktiegenerator:

Aktiegenerator

Så här söker du aktier hos Nordnet:

Allmän sökfunktion:

Sökfunktion Nordnet

Aktielistor med filtreringsfunktion:

Aktielistor Nordnet

Aktieinspiration:

Aktieinspiration

Steg 4: Börja handla aktier

När du väl har hittat en aktie du vill köpa klickar du på ”Köp” och fyller i hur många aktier du vill handla, från vilket konto du önskar köpa samt vilket det högsta priset du är villig att betala är.

Nedan går vi igenom hur du köper aktier hos Sveriges två största nätmäklare specifikt, med bra bilder för att göra det extra tydligt.

Hur du köper aktier på Avanzas plattform

Använd sökfunktionerna för att hitta aktier du är intresserad av. På varje akties egna sida finns värdefull information att ta del av – såsom grafer med historisk avkastning, olika nyckeltal samt relevanta nyheter om bolaget.

Köpa aktie

Välj den aktie du vill köpa.

Klicka på ”Köp”-knappen, skriv in hur många aktier du vill köpa och till vilken kurs. Välj också vilket konto du vill betala aktierna ifrån. Var noggrann med att titta igenom din order innan du skickar iväg den så att allt ser korrekt ut.

Din order skickas till marknaden och går sedan till avslut så fort en säljare väljer att möta ditt bud. Hur lång tid det tar för en order att gå igenom och avslutas beror på hur pass likvid aktien i fråga är – det vill säga hur flitigt den handlas.

En order lagd utanför marknadens öppettider behandlas först när börsen öppnar igen. Stockholmsbörsens öppettider är helgfria vardagar 9.00-17.30.

Hur du köper aktier på Nordnets plattform

Även här kan du utnyttja de olika sökfunktionerna för att hitta olika aktier och filtrera fram sådana du är intresserad av. Precis som hos Avanza innehåller varje akties sida information om bland annat tidigare värdeutveckling över både kort och lång tid, ekonomiska nyckeltal, bolagsinformation samt eventuell utdelningshistorik.

Gränssnittet ser annorlunda ut, men innehållet är detsamma som hos Avanza och andra liknande mäklare.

Köpa aktie

Klicka in dig på en aktie du önskar investera pengar i.

”Köp”-knappen är väl synlig hos Nordnet också, vilket gör hela processen med att handla aktier mycket enkel och smidig. Du anger hur många av en aktie du vill köpa, från vilket konto du vill att pengarna ska dras samt hur mycket du som mest är beredd att betala.

Lagd order går till avslut när den kan matchas med en säljare som är villig att sälja sina aktier för det pris du har angivit.

Steg 5: Förvalta ditt innehav – följ upp dina aktier

När du köper aktier blir du själv ansvarig för att se om dina tillgångar och förvalta ditt innehav – till skillnad från om du handlar fonder då en professionell fondmäklare sköter hela den biten.

Femte steget i att investera i aktier handlar således om precis just det – förvaltning av ditt innehav. När själva affären väl är avslutad och aktierna finns på ditt konto är det viktigt att du regelbundet håller koll på hur de utvecklas, samt att du håller dig uppdaterad med hur marknaden beter sig.

Detta för att dels kunna undvika stora förluster genom att eventuellt sälja av sådant som gått ner under en längre tid, men också för att kunna identifiera attraktiva köplägen.

Viktigt att tänka på vad gäller förvaltningen är att aktier är menade för ett sparande på lång sikt – det vill säga ett sparande på åtminstone 5 år. Du bör med andra ord inte sälja av aktier i panik bara för att de tillfälligt sjunker i värde. Oftast vänder det så småningom uppåt igen.

Samtidigt som du bör tänka långsiktigt och försöka ha is i magen är det förstås också viktigt att våga sälja av sådant som inte gör din portfölj något gott. Aktier som gått ner under en längre tid och för vilka utsikterna framgent inte ser särskilt positiva ut.

När man som nybörjare först börjar investera i aktier kan det här med förvaltning kännas svårt – att veta när och om man ska sälja, eller om man ska sitta stilla i båten. Det är en fin balansgång, men vart eftersom du blir mer varm i kläderna blir det också lättare att göra bra avvägningar.

Olika ordertyper för att köpa aktier

I köpbeskrivningarna för Avanza och Nordnet ovan beskrivs en enkel typ av orderläggning, vilken också är den du bör använda dig av när du först börjar köpa aktier som nybörjare.

Det finns dock mer avancerade ordertyper också, som kan vara bra att testa lite längre fram. Nedan listas några av de avancerade ordertyper du kan använda dig av när du köper aktier på nätet:

Stop loss

Stop loss används för att avsluta en förlorande order innan förlusten blir alltför stor. Metoden innebär att du anger ett villkor för din order som säger att din mäklare automatiskt ska stänga positionen om aktien i fråga sjunker under en viss gräns.

Sätter du till exempel en stop loss vid 100 kronor för en viss aktie, betyder det att din mäklare automatiskt ska försöka sälja ditt innehav om kursen för den aktien sjunker under 100 kronor. Mäklaren ska då sälja dina aktier för 99 kronor per aktie eller mer.

Stop loss är ett effektivt sätt att minska risken när du handlar, varför detta ordervillkor alltid bör användas. Det är inte svårt utan kan användas av såväl nybörjare som mer erfarna investerare.

Viktigt att känna till är dock att stop loss inte per automatik innebär en garanterad försäljning. Din mäklare kommer att försöka sälja aktierna enligt de villkor du angivit, men för att försäljningen ska gå igenom måste det också finnas en köpare som är villig att betala det du begär.

Är det fritt fall i aktien eller om hela marknaden är orolig kan du behöva sälja till ett betydligt lägre pris än villkoret för din stop loss – om du lyckas sälja alls.

När du lägger en stop loss-order är den giltig under ett visst antal dagar innan den till slut makuleras om affär inte kan genomföras. Lyckas du inte få dina aktier sålda kan du behöva sänka triggerpriset – det vill säga nivån för stop loss – och lägga in en ny order.

Fill or kill

En fill or kill order innebär att din order ska makuleras om den inte kan fyllas i sin helhet. Har du till exempel lagt en order om få köpa 100 aktier i bolag A till ett visst pris, kommer din mäklare att scanna igenom marknaden efter säljare som är villiga att möta ditt bud.

Lyckas mäklaren inte fylla upp med 100 aktier till önskad kurs makuleras hela ordern och inget köp genomförs. En fill or kill order kan användas när du till exempel vill köpa större volymer och vara säker på att du faktiskt får det antal aktier du efterfrågar – inte bara hälften eller kanske tre fjärdedelar.

Fill and kill

När du använder en fill and kill order accepterar du att endast en del av ordern fylls och att resten makuleras, till skillnad från vad som gäller för en fill or kill order.

Låt oss ta samma exempel som ovan. Skapar du en order om att köpa 100 aktier i bolag A till ett visst maxpris, accepterar du med fill and kill att mäklaren kanske bara kan fylla ordern till 80%. När tidsfristen för ordern går ut avslutas den till den fyllnadsgrad som uppnåtts.

Endast den andel som inte lyckats fyllas upp (om det blir någon) makuleras. Denna ordertyp kan vara vara bra att använda om du hellre accepterar delvis fyllda ordrar, än att få dem makulerade i sin helhet.

Dold order

En dold order är till största del dold från marknaden och syns inte i sin helhet när man tittar på orderdjupet.

Den här ordertypen är i första hand användbar vid större ordrar då man inte vill att en större handelsvolym ska synas i orderdjupet och på så sätt påverka aktiens pris. Givet detta användningsområde används dold order sällan när man först ska komma igång med aktier eftersom man då främst bara handlar med små volymer.

Vill man försöka sig på att handla en aktie till ett bättre pris än vad orderdjupet egentligen tillåter – till exempel vid låg likviditet eller väldigt stor spread – kan en dold order också vara bra, även om det inte rör sig om några större volymer. I en sådan situation läggs en dold order mellan spreaden – det vill säga i spannet mellan köp- och säljpriset.

Rent praktiskt fungerar en dold köp- eller säljorder som så att din mäklare skickar en bit i taget av ordern till marknaden. Hur mycket som skickas åt gången är upp till dig som investerare att bestämma och instruera din mäklare om.

När första ordern väl fyllts skickas omedelbart en ny, och så fortsätter det så tills dess att hela ordern (förhoppningsvis) är komplett.

Orderdjup aktie

Köpa och sälja aktier via dator eller mobil

Fram tills inte alltför många år sedan var börshandel något som fortfarande tog plats på golvet inne på den fysiska börsen. Så ser det inte ut längre. Idag sker så gott som all handel via nätet.

För att köpa aktier kan du antingen antingen använda dig av en dator och logga in hos din bank eller mäklare via webben, alternativ använda en app i din smartphone eller surfplatta.

Så gott som alla banker och nätmäklare erbjuder idag mycket smidiga och intuitiva mobilapplikationer, med vilka du alltid har tillgång till marknaden och kan handla aktier oavsett var du befinner dig. Tack vare dessa mobilappar är det till exempel möjligt att köpa aktier när du pendlar eller står i kö.

Avanzas app är enkel att använda, lätt att söka värdepapper i, möjliggör snabba insättningar och uttag samt förstås smidiga funktioner för att köpa och sälja aktier. För en del mer avancerade funktioner måste du logga in via webbplattformen, men för vanlig handel fungerar appen mycket bra.

Även Nordnets hemsida och app håller hög standard och är lätta att använda. En del nybörjare upplever att Nordnets gränssnitt är lite krångligare än Avanzas och tar lite längre tid att lära sig, men överlag är även denna en användarvänlig plattform. Funktionerna är i övrigt likvärdiga med de som finns hos Avanza.

Köpa aktier mobil

Sälja aktier – hur fungerar det?

En naturlig del av att investera i aktier och att köpa aktier, är också att förr eller senare sälja dem. Det är ju trots allt så du får din slutliga avkastning och kan tjäna pengar.

Aktier som gått dåligt under en längre tid bör du sälja i förtid istället för att klamra dig fast vid sjunkande skepp. Utöver det gäller det dock att sikta på en längre sparhorisont när du köper aktier. Du vill köpa billigt och sälja dyrt, och för att kunna sälja med vinst behöver du ge aktierna tid att öka i värde.

När det väl är dags att sälja fungerar det på samma sätt som när du köper aktier – fast tvärtom. När du vill sälja lägger du en order till din mäklare i vilken du anger hur många av dina aktier du vill sälja och till vilket lägsta pris.

Sätter du exempelvis 100 kr per aktie som nedre prisgräns kommer ordern inte att gå till avslut förrän din mäklare hittar en eller flera köpare som är villiga att betala det du begär. Skulle din säljorder bli liggande länge utan att gå till avslut kan du behöva sänka ditt lägsta pris.

Vid både köp- och säljordrar kan du ta hjälp av orderdjupet för att se hur prissättningen för en viss aktie ser ut, och vilken nivå som kan vara rimlig att lägga sig på.

Hur du säljer aktier på Avanzas plattform

sälja aktier Avanza

Klicka på ”Sälj”-knappen, skriv in hur många av dina aktier du önskar sälja och till vilket pris. Till skillnad från när du ska köpa aktier och kan välja och vraka mellan precis vilka du vill, kan du givetvis endast sälja aktier du faktiskt äger.

Hur du säljer aktier på Nordnets plattform

sälja aktier Nordnet

Nordnets säljfunktion fungerar på samma sätt som Avanzas – du klickar på ”Sälj”-knappen, anger antal aktier som ska säljas och till vilket pris. Ordern skickas till marknaden och går till avslut om/när Nordnet lyckas fylla den enligt dina krav.

Olika ordertyper även vid försäljning

Dold order, fill or kill samt fill and kill kan användas när du säljer aktier också. Vid en fill or kill makuleras din säljorder om den inte kan fyllas i sin helhet. Är marknaden i gungning eller om aktien i fråga trendar nedåt och efterfrågan minskar kan du behöva sänka ditt lägsta pris för att få igenom affären.

Med en fill and kill order accepterar du, precis som om du köper aktier med den här ordertypen, att din säljorder fylls delvis och att resten makuleras, om 100% fyllnad inte blir möjligt.

När ska man köpa aktier?

Målet med att handla med aktier är förstås att kunna köpa billigt och sälja dyrt. Syftet är ju trots allt att tjäna pengar.

Att tajma in marknaden och hitta de perfekta köptillfällena kan dock vara väldigt svårt – för att inte säga omöjligt. Speciellt om man är nybörjare på aktier. Det går inte att förutspå hur en aktie kommer att utvecklas i framtiden och när ett gyllene tillfälle att köpa aktier kommer att uppstå.

Är man dessutom småsparare som vill köpa aktier på sin fritid har man sällan den tid som krävs för att aktivt kunna hålla ett vakande öga på börsens utveckling.

Med detta i bakhuvudet är det absolut bäst att satsa på ett regelbundet månadssparande när du vill köpa aktier. På så sätt får du jämn spridning på dina köp, med ett snittpris som jämnar ut sig tack vare att du vissa gånger köper lite dyrare och andra gånger lite billigare.

Kom igång med ett månadssparande

Både Avanza och Nordnet erbjuder smidiga tjänster för månadssparande, i vilka du snabbt och enkelt kan ställa in vilket belopp som ska föras över till ditt konto varje månad och på vilket datum överföringen ske ske.

Väljer du att köpa aktier i din vanliga bank kan du bara ställa in en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt handelskonto.

Ett regelbundet månadssparande passar dig som vill vara säker på att ditt sparande faktiskt blir av, utan att du själv måste komma ihåg att manuellt flytta pengarna. Sätter du överföringen i direkt anslutning till löning undviker du också att pengarna hinner gå åt till annat.

Viktigt att känna till är att överföringen av pengar kan sättas på autogiro – men köp av aktier måste göras manuellt. Har du ett månadssparande i fonder går det att ställa in även automatiska fondköp, vilka vanligen sker 1-2 dagar efter överföringen av pengar, men med aktier fungerar inte det.

Kom därför ihåg att logga in på ditt Avanza- eller Nordnetkonto (alternativt din vanliga bank om du använder den) för att köpa dina aktier efter det att du satt in pengar.

Starta ett månadssparande hos Avanza och börja köpa aktier.

Starta ett månadssparande hos Nordnet och börja köpa aktier.

Vilka aktier ska man köpa?

Det här är oftast det man som nybörjare på aktier tycker är svårast. Utbudet av aktier är enormt och att veta vilka man ska köpa kan kännas som att famla i blindo när man inte är van. Viktigast är att inte göra det alltför komplicerat i början och att inte ta för stora risker.

Stora, stabila och välkända bolag som gör bra resultat är oftast bäst aktier för nybörjare. Undvik att investera i små, mer riskfyllda företag innan du har hunnit lära dig mer om marknaden.

Investmentbolag är också bra aktier för nybörjare. Detta eftersom de ger dig en automatisk diversifiering tack vare att bolagen i sig har innehav i många andra underliggande tillgångar. Du får alltså en bred exponering mot många olika bolag, trots att du endast köper aktier i ett.

På den svenska börsen finns gott om stora investmentbolag som kan vara intressanta att inkludera i portföljen – exempelvis Investor, Kinnevik och Latour.

Olika typer av aktier

Vart eftersom du blir mer van på marknaden kommer du lära dig mer om vilka olika slags aktier det finns, samt vilka för- och nackdelar respektive sort har. Aktier kan exemplevis delas in i:

Stamaktier och preferensaktier

Stamaktier och preferensaktier är bägge ägarandelar i ett bolag, men med olika villkor. Preferensaktier ger bland annat förtursrätt till högre, förutbestämd utdelning, men har lägre röstvärde och sämre kurspotential än stamaktier. Stamaktier emitteras i betydligt större utsträckning än preferensaktier.

Utdelningsaktier

Utdelningsaktier är aktier för vilka bolag delar ut en del av vinsten till sina ägare, istället för att återinvestera alltihop. Man får en så kallad direktavkastning, utan att behöva sälja sitt innehav. Utdelningsaktier kan antingen vara av typen stamaktie eller preferensaktie. Ett företag måste gå med vinst för att ha råd att ge utdelning, varför dessa aktier som regel återfinns i bolag med bra ekonomi.

Utdelningsaktier kan med fördel inkluderas i portföljen för ett bra kassaflöde som kan återinvesteras.

A- och B-aktier

A- och B-aktier är stamaktier med olika röstvärde. En A-aktie ger oftast 1 hel röst, medan en B-aktie ger 1/10-del röst. En del bolag ger endast ut A-aktier, andra både A och B och vissa till och med A, B, C och D. Ju lägre bokstav, desto lägre röstvärde. A- och B-aktier har lika hög risk.

Observera att ovanstående endast är mycket kortfattade beskrivningar av dessa olika aktietyper. Vill du läsa mer finns mycket information att hitta hos bland andra Avanza och Nordnet.

Olika börslistor

På både den svenska börsen och utländska börser finns olika börslistor, eller aktielistor, i vilka man kategoriserar bolag utifrån börsvärde. Detta för att göra det enklare att söka och hitta aktier.

På de noterade börserna ser indelningen ut enligt följande:

Large Cap: Företag med ett börsvärde på minst 1 miljard euro.

Mid Cap: Företag med ett börsvärde på 150 miljoner euro – 1 miljard euro.

Small Cap: Företag med ett börsvärde under 150 miljoner euro.

Som nybörjare kan det vara bra att du investerar i aktier på Large Cap-listan eftersom det är där de största företagen med störst finansiella muskler finns.

Viktigt om risk

Man tar alltid en risk när man köper och säljer aktier/fonder. Detta är särskilt viktigt att poängtera när det handlar om aktier för nybörjare.

Aktier/fonder kan både öka och minska i värde, varför det inte är säkert att du får tillbaka de pengar du en gång investerade. Hur bra en aktie har gått historiskt är ingen garanti för framtida avkastning.

När du köper en aktie bör du som nybörjare därför handla på lång sikt, och utifrån en risknivå som passar dig. Att inspireras av hur andra handlar och vad experter säger kan vara mycket hjälpsamt när du ska börja investera, men det är viktigt att du alltid fattar medvetna, individuella beslut.

Bra sätt att sänka risken i ditt sparande är att dels investera långsiktigt, och dels diversifiera ordentligt. Din portfölj bör innehålla omkring 10-15 aktier, även när du är nybörjare.

Missa inte vår artikel på om samma ämne på vår modersida Samuelssons Rapport.

risker aktier
Handla riskmedvetet

Tips! Läs mer om att investera i aktier här på www.kopa-aktier.se

Similar Posts

Lämna ett svar